Pisang Kaki Punya Sejuta Khasiat!
Pisang kaki ialah sejenis tumbuhan berbuah jenis Diospyros dalam kalangan keluarga Ebenaceae. Buah pisang kaki berwarna jingga kekuningan atau jingga kemerahan, kaya dengan glukos, profil protein yang seimbang, serta memiliki pelbagai kegunaan dalam perubatan dan kimia.
Khasiat & Kebaikan Si Daun Pandan!
Pokok daun pandan adalah sejenis tumbuhan tropika dalam keluarga Genus Pandanus. Ia digunakan dengan meluas dalam masakan di Asia Tenggara.Daunnya berwarna hijau menegak dan halus seperti bilah berjambak dan akar berkayu. Pokok daun pandan jarang berbunga dan membiak melalui keratan.
7 Kebaikan Makan Telur Rebus Yang Mungkin Selama Ini Anda Tidak Tahu
Telur merupakan salah satu jenis makanan yang disukai oleh ramai orang di seluruh dunia.Tak kira orang dewasa, mahupun kanak-kanak menyukai segala bentuk olahan telur seperti direbus, dimasak ataupun digoreng.
Manfaat Daun Kari Lebih Daripada Itu. Bukan Sekadar Penyedap & Penambah Keharuman Masakan
Tumbuhan renek dengan ketinggian 0.9 hingga 6 meter ini berasal dari keluarga Rutaceae, daripada spesies Murraya Koeniggi.Daun kari ini biasanya digunakan dalam masakan berempah dan juga boleh menambahkan keharuman masakan.
9 Khasiat Bawang Bombay Yang Akan Buat Anda Tidak Menolak Untuk Memakannya
Bawang memiliki rasa pahit dan bau yang tidak menyenangkan, namun ia bukan menjadi alasan untuk menolak daripada menikmatinya!
Kopi Penuh Nikmat,Tetap Ada Kebaikan!
Kopi merupakan minuman yang dicampur dengan air panas yang disediakan daripada biji kopi.Kopi mampu memberi kesan perangsang kepada peminumnya disebabkan kandungan kafeinnya. Kopi terkenal sebagai minuman paling popular dan digemari oleh pelbagai bangsa di seluruh dunia.
Bunga Lawang Banyak Khasiatnya. Kulit Kita Pun Boleh Jadi Bertambah Cantik
Bunga lawang merupakan sejenis rempah yang biasa digunakan dalam masakan Melayu. Dipercayai berasal daripada Indochina dan Jepun, bunga lawang juga boleh ditemui dalam masakan Timur Tengah dan India. Bunga lawang adalah buah yang dihasilkan oleh sejenis pokok yang tingginya boleh mencapai sehingga 8 meter. Bunga lawang sering dijadikan rempah untuk …
Asid Folic Bukan Hanya Untuk Ibu Hamil. Anda Juga Perlu Makan!
Asid folic merupakan salah satu jenis vitamin B yang juga dikenali sebagai ‘folatat aufolacin’.Asid folic sangat penting bagi kesihatan untuk membantu mencegah kecacatan lahir pada janin, membantu tubuh pada ketika proses metabolisme protein, dan membangun sel-sel darah merah yang sihat serta menurunkan kadar ‘homocysteine’ (asid amino yang dapat meningkatkan risiko …
Mayonis, Penuh Kebaikan Untuk Kecantikan Rambut & Kulit
Pasti ramai yang tahu apa itu mayonis. Selain sering menjadi pelengkap makanan seperti salad, mayonis juga boleh digunakan untuk campuran masakan dan bahan untuk kuih-muih ataupun biskut.
“Roselle” Kurangkan Kolestrol Berlebihan Dalam Badan & Jadi Penawar Migraine
Roselle atau namanya dalam bahasa Melayu Asam Belanda merupakan sebuah tumbuhan yang berasal dari keluarga bunga raya.Tumbuhan yang dipercayai berasal daripada India dan Afrika Barat ini mula diperkenalkan di Malaysia sejak lebih tiga kurun yang lalu.
Kerap Makan Kentang Goreng Boleh Buat Kita Kena Kanser Payudara?
Kentang goreng adalah makanan yang popular di kalangan masyarakat. Kentang goreng hangat dengan siraman mayonis dan sos cili pasti membuat anda ingin mencubanya. Namun hati-hati, disebalik keenakan kentang goreng, ada bahaya yang tersembunyi!
Perlu Cuba! 6 Cara Sekat Ketagihan Makanan Manis
Sebut saja aiskrim,pai dan coklat pastinya sudah mampu membuatkan anda terliur. Siapa saja mampu menolak dengan pelbagai jenis makanan ini yang mengandungi gula yang tinggi.