Selera

Kuih Buah Rotan

kuih buah rotan - woman online magazine

Kredit : bp

Buah rotan merupakan salah satu jenis kuih kering tradisional yang sesuai dihidangkan untuk hari raya nanti.Kuih buah rotan yang berbalut bijan dan digoreng ini mempunyai rasa yang sedap walaupun anda perlu gigih untuk menggentelnya. Selamat mencuba resepi kuih buah rotan ini.

Bahan-Bahan Yang Diperlukan

3 cawan tepung pulut

½ cawan gula halus

1 biji telur

½ kotak kecil santan (jika adunan keras tambah sedikit air)

Secubit garam

Bijan secukupnya

Minyak untuk mengoreng secukupnya

Cara Membuat Buah Rotan

  1. Kacau telur dan gula sehingga mengembang.
  2. Kemudian masukkan tepung pulut yang telah diayak bersama garam.
  3. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit santan ke dalam adunan sambil diuli sehingga lembut.
  4. Ambil secubit adunan dan bulatkan.
  5. Kemudian celupkan ke dalam air kemudian golekkan ke dalam bekas berisi bijan.Biar sampai permukaannya dipenuhi bijan.
  6. Goreng sehingga kekuningan dengan api yang sederhana.

<< Dapatkan resepi Kek Lumut Sarawak di sini.

Previous post

Serlahkan Bakat Memasak Anda Dalam Pertandingan Masak dan Menang Mahsuri

Next post

Hello Kitty Go Around!! Di Malaysia

Team WOM.my

Team WOM.my

Women Online Magazine dibina sebagai satu platform bagi kaum Wanita untuk rujukan dalam menjalani kehidupan semasa dengan lebih berjaya dan teratur dari pelbagai aspek. >> Klik sini untuk baca post terkini daripada Team Wom.my

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *