Resepi Kek Batik Milo
Foto: 3.bp.
Sebut sahaja kek batik milo, pasti anda membayangkan keenakan dan kerapuhan ketika menikmatinya. Untuk mendapatkan kek batik milo yang sedap, pastinya anda memerlukan resepi bukan?
Hari ini Chef WOM.my mahu berkongsi resepi mudah kek batik milo. Selamat mencuba.
Bahan-bahannya:
- 250 gram biskut marie (dipatah-patah)
- 125 gram mentega
- 2 biji telur gred A (dipukul sedikit
- ¾ cawan susu pekat manis
- 1 cawan milo
- ½ camca besar serbuk koko
- ¼ cawan air
- ¾ camca teh esen vanilla
Cara membuatnya:
- Satukan semua bahan-bahan diatas kecuali biskut marie dan mentega ke dalam satu bekas.
- Kacau hingga semua sebati.
- Tuang bahan itu ke dalam kuali, masukkan mentega dan pasang api pada kadar sederhana.
- Kacau tanpa henti bancuhan tadi sehingga pekat. Masukkan biskut marie, gaul rata sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
- Tuang dalam bekas atau loyang yang telah dialas dengan plastik cling, tekan adunan tadi sehingga padat, bungkus dengan plastik cling dan biar hingga hilang wap panas.
- Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam.
- Keluarkan dan biarkan ½ jam sebelum dihidangkan.
<< Dapatkan resepi kek keju jepun di sini.
No Comment